Βιολογικό τσάι Ολύμπου Σιδερίτης (Sideritis Scardica)

Ο Σιδερίτης ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες από την εποχή  του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου που έχουν αναφερθεί στις ποικίλες θεραπευτικές του ιδιότητες. Εικάζεται ότι πήρε το όνομα του από τη επουλωτική του δράση στις πληγές που προκαλούνταν από τα σιδερένια όπλα της εποχής.

Το τσάι Ολύμπου Σιδερίτης (Sideritis Scardica) φυτρώνει στις γυμνές, πετρώδεις πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρο από 1000 έως 2000 μέτρα.

Μαζέψαμε λοιπόν τον σπόρο του Σιδερίτη από φυτά του Ολύμπου για να τα καλλιεργήσουμε στο περιβάλλον όπου χιλιάδες τόσα χρόνια επιβιώνουν ως αυτοφυή, δηλ. στο δικό τους βουνό, τον Όλυμπο.

Η καλλιέργεια του είδους Sideritis Scardica έχει πολλές δυσκολίες (στο φύτρωμα και στη διάρκεια της ζωής των φυτών) και μόνο με τη βοήθεια των Επιστημόνων Π. Χατζοπούλου και Θ. Κουτσό, νυν και τέως αντίστοιχα, προϊστάμενοι του τμήματος Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών του ΕΘΙΑΓΕ, κατέστη δυνατή η καλλιέργειά του.

Σε ότι αφορά την καλλιέργεια, όπως, απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργητικές επεμβάσεις στο έδαφος, φυτοπροστασία, αντιμετώπιση ζιζανίων, αλλά και συγκομιδή, ξήρανση και συσκευασία, γίνονται με φυσικές διεργασίες, όπως ορίζει η Βιολογική Γεωργία. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά κρατούν όλα τα πολύτιμα συστατικά, που καθορίζουν το άρωμά και προπαντός τα ανόργανα άλατα, τα αντιοξειδωτικά (προάγουν τη μακροβιότητα), και τις ουσίες εκείνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα  και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Έτσι φέρνουμε στην αγορά ένα φυσικό προϊόν ισάξιο του αυτοφυούς δηλ. ένα προϊόν που κατέχει στο ακέραιο τα χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές ιδιότητες όπως εκείνο που συλλέγεται από τη φύση.

Καλλιέργεια σιδερίτη τσάι βουνού Sideritis Scardica

Τσάι βουνού Σιδερίτης